Behoud van waterbronnen: drie op de vier Belgen zijn bereid om gerecycleerd afvalwater te drinken

  • 71% van de Belgen is bereid om gezuiverd afvalwater te drinken.
  • 84% van de Belgen is bereid om voedsel te eten dat werd geteeld met behulp van gerecycleerd water, om de druk op de watervoorziening in ons land te bestrijden1.


Dit zijn de twee belangrijkste conclusies uit de tweede editie van Veolia’s Barometer van de Ecologische Transformatie. De studie werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau Elabe in opdracht van Veolia, de wereldleider in ecologische transformatie. De barometer peilt naar de bezorgdheid van de Belgen over de klimaatverandering en meet hun bereidheid om bepaalde ecologische oplossingen te omarmen. De studie onderzoekt ook de obstakels en hefbomen om de ecologische transformatie te versnellen.

Bewustzijn van de gevolgen van klimaatverandering

Naast de resultaten over het verbruik van gerecycleerd water uit afvalwater, toont de tweede Barometer van de Ecologische Transformatie aan dat gezondheid en levenskwaliteit de belangrijkste thema's zijn die geïmpacteerd worden door ecologische en klimaatonzekerheid.

  • De belangrijkste motivatie van de Belgen om ecologische actie te ondernemen, is de bescherming van hun gezondheid (een prioriteit voor 98% van de respondenten). 96% zet op de tweede plaats de kost voor de consument. Op de derde plaats komen de ecologische risico's (95%).
  • 65% van de Belgen voelt zich blootgesteld en kwetsbaar voor een gezondheidsrisico (toename van besmettelijke ziekten, vervuilingsproblemen, mentale gezondheidsproblemen enz.)

De meerderheid van de Belgen is dan ook van mening dat er rekening moet worden gehouden met gezondheids- en ecologische risico's wanneer er een afweging wordt gemaakt bij beslissingen over water-, afval- en energiebeheer (investering, technologische keuze).

Het milieubewustzijn van de Belgische burgers is in de eerste plaats gebaseerd op de bescherming van de gezondheid, een bijna unanieme prioriteit. Economische overwegingen, met een bijzondere focus op de kosten voor de consument en verhoogde waakzaamheid ten aanzien van ecologische risico's, vullen de lijst van prioriteiten aan. Uit deze criteria blijkt een diepgeworteld verlangen van de Belgen naar belangrijke en concrete acties om de ecologische transformatie te bevorderen. De bezorgdheid van de Belgische bevolking benadrukt de huidige uitdagingen en een oprecht verlangen naar verandering,

aldus Nicolas Germond, Chief Executive Officer van Veolia Belgium & Luxembourg.
 

Veranderingen in attitudes als gevolg van de klimaatnoodsituatie

71% van de Belgen (11% meer dan in de vorige barometer, uitgevoerd in 2022) zegt bereid te zijn om gezuiverd afvalwater te drinken om de risico's op watertekorten voor de consumptie, de landbouw en de economie van het land te helpen verminderen. Deze bereidwilligheid ligt hoger in België dan op Europees niveau (65%) en op wereldniveau (66%).     
        
Tegelijkertijd staat 84% van de Belgische respondenten ervoor open om voedsel te eten dat afkomstig is van een gewas dat werd geteeld met gerecycleerd water. En negen op tien Belgen (88%), een percentage dat vergelijkbaar is met het wereldwijde en Europese gemiddelde, zijn bereid om voedsel te kopen waarvan de verpakking is gemaakt van gerecycleerd materiaal.
 

Belgen zijn bereid de prijs te betalen voor meer ecologische oplossingen

De Belgen lijken zich ook bewust van de potentiële kosten van ecologische transformatie.

  • De overgrote meerderheid is bereid om meer te betalen voor sommige van hun voedingsmiddelen als ze duurzaam geproduceerd zijn.
  • Drie op vier Belgen zijn bijvoorbeeld bereid om nu iets meer te betalen voor gerecycleerd water om het risico op droogte of watertekorten te verminderen.
  • 79% van de Belgen is bereid meer te betalen voor water als het microverontreinigingen verwijdert en gezondheidsrisico's vermindert.
  • 74% is ook bereid meer te betalen voor fruit, groenten en vlees om vervuiling tegen te gaan en landbouwgronden te beschermen.
     

Belgen klaar voor actie

De barometer toont aan dat de Belgen nog steeds erg bezorgd zijn over milieukwesties en dat ze nu bereid zijn om actie te ondernemen.

  • 62% van hen (tegenover 60% in de eerste studie uitgevoerd in 2022) zegt dat de kosten van de gevolgen van de klimaatverandering en de vervuiling groter zullen zijn dan de investeringen die nodig zijn voor de ecologische transformatie.
  • 51% van de Belgen, ruim boven het Europese gemiddelde (43%), is van mening dat de acties en investeringen ten gunste van ecologische transformatie momenteel niet opgewassen zijn tegen de uitdagingen.
  • Om concrete en doeltreffende oplossingen te implementeren, vermeldt 95% van de ondervraagde Belgen de noodzaak om bedrijven te betrekken, 91% wil staten, lokale overheden en individuen betrekken en 89% wijst ten slotte op de rol van mondiale instanties.
     

De sleutel tot ecologische transformatie ligt in samenwerking en complementariteit tussen de spelers in de samenleving, geleid door een bewustzijn van de kosten die voor ons liggen en een verlangen naar collectieve actie. Met GreenUp, het nieuwe strategische plan van Veolia, kunnen we een belangrijke rol spelen in de snelle ontwikkeling van ecologische transformatie in de water-, afval- en energiesector. Door een sterke nadruk te leggen op ecologie in de productie- en consumptieprocessen, en door nauw samen te werken met lokale overheden, industrieën en het maatschappelijk middenveld, kunnen we een werkelijk gunstige impact hebben op het ontdoen van vervuiling, koolstofvrij maken en regenereren van de hulpbronnen van onze planeet,

concludeert Nicolas Germond, CEO van Veolia Belgium & Luxembourg.
 

OVER DE METHODOLOGIE

Het onderzoek werd uitgevoerd in 26 landen op 5 continenten, met meer dan 29.500 deelnemers (waaronder 1.000 Belgen). De landen werden gekozen omwille van hun demografisch gewicht, hun gewicht in BKG-uitstoot en om een diversiteit aan ecologische, politieke en culturele geschiedenissen te garanderen. In totaal vertegenwoordigen deze landen bijna 60% van de wereldbevolking en 67% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De enquête werd online uitgevoerd van 17 oktober tot 6 december 2023: voor elk van de 26 landen werd een representatieve steekproef van inwoners van 18 jaar en ouder geselecteerd. Frequentie: de barometer wordt om de 18 maanden gepubliceerd (een lange tijd voor vertegenwoordiging, meningen en gedrag om te evolueren).

OVER VEOLIA

Veolia heeft de ambitie om het referentiebedrijf voor ecologische transformatie te worden. Met bijna 218.000 medewerkers op vijf continenten ontwerpt en implementeert de Groep nuttige, praktische oplossingen voor het beheer van water, afval en energie die actief bijdragen aan een betere wereld. Door haar drie complementaire activiteiten helpt Veolia mee de toegang tot hulpbronnen te ontwikkelen, beschikbare hulpbronnen te behouden en ze te vernieuwen. In 2023 voorzag de Veolia-groep 113 miljoen mensen van drinkwater en 103 miljoen van gezuiverd afvalwater. Het bedrijf produceerde 42 terawattuur energie en recycleerde 63 miljoen ton afval. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) behaalde in 2023 een geconsolideerde omzet van 45,3 miljard. 

1Volgens het WRI is België het 18e land ter wereld dat het meest te lijden heeft onder waterschaarste.