-
Het initiatief beoogt hergebruik van afvalwater in alle door Veolia geëxploiteerde zuiveringsinstallaties die dit mogelijk maken via compacte waterrecyclage-eenheden.
-
Deze baanbrekende aanpak draagt bij tot de veralgemening en industrialisering van de technologie voor hergebruik van gezuiverd afvalwater in Frankrijk.
-
Met ongeveer 100 beoogde installaties zou met dit initiatief ongeveer 3 miljoen m3 drinkwater kunnen worden behouden, d.w.z. het equivalent van het gemiddelde jaarlijkse verbruik van een stad met 180.000 inwoners.
In een context van toenemende droogteperiodes, die in het hele land dreigen aan te houden, mobiliseert Veolia zich om de watervoorraden te beschermen door het wijdverbreide gebruik van industriële ecologie-oplossingen. Het bedrijf heeft de ambitie om afvalwater te hergebruiken in alle waterzuiveringsinstallaties die het exploiteert en waarvan de verbruiksvolumes dit rechtvaardigen1 door middel van een compact waterrecyclingssysteem.
In eerste instantie zal het gerecycleerde water het drinkwater vervangen dat nodig is voor de exploitatie en het onderhoud van de zuiveringsinstallaties. Op termijn zou het gebruik ervan, mits de nodige vergunningen worden verkregen, kunnen worden uitgebreid tot bepaalde industriële en agrarische toepassingen, zoals irrigatie of het schoonmaken van wegen, waardoor de plaatselijke autoriteiten, landbouwers en industriëlen het verbruik van drinkwater zouden kunnen verminderen.
De Groep is bezig met het aanwijzen van locaties die in aanmerking komen voor de installatie van dit apparaat, en heeft reeds besloten 30 van deze eenheden te fabriceren. Het totale potentieel zou kunnen oplopen tot 100 locaties, wat een besparing zou betekenen van ongeveer 3 miljoen m3 drinkwater, of het equivalent van het gemiddelde jaarlijkse verbruik van een stad met 180.000 inwoners.
Dit recyclageapparaat, ontwikkeld door Veolia, is een compacte versie van een waterproductie-installatie. Het is uitgerust met een krachtig 2-fase filtratiesysteem dat water van hoge kwaliteit produceert uit behandeld afvalwater. De kleine afmetingen komen tegemoet aan de technische beperkingen van industriële locaties en maken een snelle en eenvoudige installatie en inbedrijfstelling mogelijk.
In Frankrijk zijn reeds proefversies in gebruik genomen in de waterzuiveringsinstallaties van Rodez en Narbonne, waardoor respectievelijk 18.000 m3 en 15.000 m3 drinkwater per jaar wordt bespaard.
Pierre Ribaute, General Manager van Veolia's Franse wateractiviteiten, verklaarde: "De technologie van het hergebruik van gezuiverd afvalwater heeft een groot potentieel voor Frankrijk, vooral in de context van grondstoffenschaarste en de verergerende droogte in het land. Bij Veolia geloven we in deze oplossing en we zijn al betrokken bij baanbrekende initiatieven, zoals het Jourdain-project in de Vendée, onder het beheer van Vendée Eau. Vandaag hebben wij besloten dit initiatief, dat zijn weerga niet kent, te lanceren voor de sites die wij exploiteren, om zo verder bij te dragen tot het wijdverbreide gebruik en de industrialisatie van deze veelbelovende oplossing. "
Bewezen en betrouwbare technologie voor hergebruik van gezuiverd afvalwater wordt al jaren in Europa en de rest van de wereld toegepast. Het heeft een groot potentieel voor Frankrijk, waar het percentage hergebruik van afvalwater momenteel minder dan 1% bedraagt. Dankzij haar expertise op het gebied van hergebruik van afvalwater versnelt Veolia de uitvoering van experimenten en pilots voor zowel industrieel als huishoudelijk gebruik, zoals het Jourdain-programma, waarmee de drinkwatervoorziening van de bevolking van de Vendée in de komende jaren kan worden veiliggesteld.
1 verbruik van meer dan 2.000 m3 drinkwater en/of 5.000 m3 water dat rechtstreeks aan de bron wordt onttrokken.
Over Veolia
De Veolia Groep heeft de ambitie om de referentie te worden in ecologische transformatie. De Groep, aanwezig op vijf continenten met bijna 220.000 medewerkers, ontwerpt en implementeert nuttige en concrete oplossingen voor water-, afval- en energiebeheer die de wereld radicaal helpen veranderen. Via haar drie complementaire activiteiten draagt Veolia bij tot de ontwikkeling van de toegang tot hulpbronnen, het behoud van de beschikbare hulpbronnen en de vernieuwing ervan. In 2021 voorzag de Veolia-groep 79 miljoen mensen van drinkwater en 61 miljoen van afvalwater, produceerde ze bijna 48 miljoen megawattuur en recupereerde ze 48 miljoen ton afval. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) behaalde in 2021 een geconsolideerde omzet van €28.508 miljoen. www.veolia.com