Pipettrays krijgen nieuw leven dankzij samenwerking Veolia, Roche Diagnostics, EnAdviS en OTB

Veolia-collega houdt bokaal met gerecycleerde pellets vast

Bij Veolia zetten we ons dagelijks in om hulpbronnen te regenereren. Dat doen we onder meer door slimme samenwerkingen. Een mooi voorbeeld hiervan is ons project rond de recyclage van plastic pipettrays, samen met Roche Diagnostics, EnAdviS en maatwerkbedrijf OTB.

Ziekenhuizen gebruiken grote hoeveelheden plastic trays in hun labo’s. Vaak belanden deze trays, afkomstig van leveranciers zoals Roche Diagnostics, na eenmalig gebruik bij het restafval. Ons project redt deze hoogwaardige afvalstroom van de verbrandingsoven, want dit plastic kan perfect gerecycleerd worden tot granulaat van uitstekende kwaliteit.

Ontdek ons project via onderstaande video

Hoe sociale inclusie bijdraagt aan een circulaire economie

Om recyclage mogelijk te maken, haalt Veolia de gebruikte trays op bij verschillende ziekenhuizen. Voordat ze gerecycleerd kunnen worden, moeten de pipetten die vaak nog in de trays zitten, verwijderd worden. Die zijn namelijk gemaakt van een ander soort plastic en kunnen niet samen met de trays gerecycleerd worden.

Voor het verwijderen van de pipetten doen we een beroep op de medewerkers van OTB, een maatwerkbedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt. Het verwijderen van de pipetten is een activiteit die perfect aansluit bij hun mogelijkheden: ze kunnen op eigen tempo en geconcentreerd werken, zonder tijdsdruk. De medewerkers van OTB zijn trots op hun bijdrage aan dit duurzame project.

De samenwerking met OTB kadert binnen de sociale verantwoordelijkheid van Veolia. We vinden het belangrijk om iedereen gelijke kansen te bieden en een steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Na deze stap worden de plastic trays verwerkt tot hoogwaardig granulaat. Dit granulaat kan vervolgens gebruikt worden om nieuwe producten te maken, zoals... nieuwe pipettrays! Zo sluiten we de cirkel en dragen we bij aan een circulaire economie.

Dubbele winst voor het milieu

De recyclage van de pipettrays levert bovendien een dubbel voordeel op voor het milieu:

  • Hulpbronnen regenereren: Door de selectieve inzameling kunnen we de trays recycleren tot nieuwe grondstoffen. 
  • Klanten helpen om koolstofvrij te worden: Dankzij de recyclage van de trays, vermijden we dat ze verbrand worden. Bovendien stoot de productie van nieuw plastic op basis van gerecycleerd granulaat minder CO2 uit dan de productie van nieuw plastic.

Deze samenwerking toont aan dat de oplossingen om de ecologische transformatie te versnellen bestaan. Het is enkel aan ons om ze te ontgrendelen en aan te wenden.