Op naar een optimaal stroombeheer
Er verschijnen steeds meer zonnepanelen en windmolens in het Belgische landschap, wat het steeds complexer maakt om het elektriciteitsnet te beheren. Verbruikspieken, stroomonderbrekingen, een instabiel netwerk ... het zijn stuk voor stuk potentiële risico's. Een wolkendek dat over ons land trekt, volstaat om de productie van groene energie in luttele minuten te doen kelderen.
Lien en haar team werkten een oplossing uit om het netwerk nog stabieler te maken, zonder fossiele energiebronnen te moeten gebruiken. Doel: de garantie bieden dat het licht blijft branden en dat consumenten met een gerust hart kunnen blijven koken of hun gsm opladen. Het principe? De industriële bedrijven die lokaal energie verbruiken of produceren oproepen om hun elektriciteitsvermogen te koppelen aan de vraag en het aanbod.
Het resultaat? Om de wisselvalligheid van de hernieuwbare energiebronnen op te vangen, zijn de gascentrales niet langer noodoplossing nummer een ... Goed nieuws dus voor het milieu!
Op de werkvloer
Maak samen met ons kennis met de mannen en vrouwen die de ecologische transformatie in een stroomversnelling brengen. Lien, de directrice van Flexcity België, legt ons in Brussel uit hoe slimme technologieën het elektriciteitsnetwerk stabiel helpen te houden, elk seizoen en op elk uur van de dag ...
"Het is belangrijk dat het verbruik en de productie op het elektriciteitsnet steeds in evenwicht zijn. Om in de winter black-outs te voorkomen, werden tot dusver energiebronnen die CO2 uitstoten ingezet om extra elektriciteit op het net te injecteren. In de oplossing van Flexcity worden de verbruikspieken opgevangen door andere hefbomen te activeren. Concreet installeren we kleine communicatieboxen op de sites van de industriële partners die zijn aangesloten op ons platform. Wanneer er extra elektriciteit nodig is, stuurt Flexcity een signaal uit naar deze industriële partners om lokaal zelf meer energie op te wekken of hun eigen elektriciteitsverbruik gericht te verlagen. Bij zonneschijn of wanneer de windmolens op volle kracht draaien, zal het signaal van Flexcity de industriële partners dan weer vragen om hun productie of verbruik automatisch aan te passen om plaats te ruimen voor hernieuwbare energie.
Ons systeem is dus absoluut goed voor het milieu! Elektrische flexibiliteit draagt bij tot een koolstofarm energiesysteem. Ik ben dan ook trots om samen met mijn team aan deze innovatie te mogen meewerken. Onze drijfveer? Elke dag opnieuw de klassieke werkmethoden ter discussie stellen. We zijn blij dat we deze toekomstvisie kunnen delen met industriële partners. Samen met hen bedenken we alternatieven die minder CO2 uitstoten."