Opzienbarende wijziging in Knokke-Heist: stranduitbaters verenigen zich en kiezen voor semi-ondergrondse containers. Gevolg: geen meeuwenplaag meer.
En de bekende dijk ligt er opnieuw netjes bij.
Semi-ondergrondse containers als alternatief
“Je moest hier tussen zondagavond en maandag op de dijk komen kijken. Met wat zeewind erbij lag de dijk bezaaid met vuilnis.” Cédric Goudaillier, zaakvoerder van strandbar Waikikibeach, begreep dat de gemeente Knokke-Heist komaf wou maken met de zakken restafval. “Een hele rij rolcontainers was geen optie, het zou de dijk het uitzicht van een industrieterrein geven.”
Een vzw van 24 strandbaruitbaters werkte samen met Veolia een alternatief uit: semi-ondergrondse containers, met een capaciteit van 3.000 liter. “We huren ze op langere termijn, graven ze zelf 50 centimeter diep in het strandzand en slaan ze dan in oktober, na het seizoen, op.” Een slot zorgt ervoor dat enkel personeel van de strandbar het vuilnis mag storten en dat de fractie dus beperkt blijft tot restafval. Intussen werken ook twee zeilclubs met hetzelfde systeem.
Geen plastic hoedje? Meenemen!
Om de ophaling zo efficiënt en milieuvriendelijk te laten lopen, stelde Veolia de strandbaruitbaters een ingenieus systeem voor. Bovenaan, aan de beugel, kregen alle containers een oranje plastic hoedje. “Veolia komt langs op maandag, woensdag en vrijdag, maar enkel de containers waarvan we het oranje plastic hoedje van de beugel halen, worden meegenomen. En neen, niemand anders kan dat hoedje er afnemen, het is voorzien van een nummerslot”, zegt Goudaillier.
Sluikstorters en meeuwen geven niet thuis
De gemeente had aanvankelijk schrik voor sluikstorters: toeristen of buurtbewoners die hun zakjes restafval rond de container zouden gooien. “Onterecht. De mooi verzorgde, aluminium containers – zonder geurhinder! – passen netjes in ons moderne straatbeeld, dus heeft iedereen er automatisch respect voor. Ook belangrijk: meeuwen hebben geen kans meer.” Omwille van de propere oplossing heeft Goudaillier inmiddels ook een afsluitbare container van 2000 liter voor glasafval bij zijn strandbar staan. “Veel gemakkelijker dan mijn personeel 15 minuten met de rolcontainers met glas te laten wandelen richting glasbak.”
"De mooi verzorgde, aluminium containers – zonder geurhinder! – passen netjes in ons moderne straatbeeld, dus heeft iedereen er automatisch respect voor."
Cedric Goudaillier - zaakvoeder strandbar Knokke-Heist